1 idealan dan u Nišu - Otava Travel


OKOLINA NIŠA OD MIRA DO ADRENALINA

 

            Višednevni boravak u Nišu, obogaćen izletima je dobitna kombinacija za turistu kod koga savremni način života sve više budi potrebu  da se vrati prirodi i slobodno vreme provede opustajući se u krajoliku koji obilazi ili baveći nekim od zanimljivih sportova. OKOLINA NIŠA OD MIRA DO ADRENALINA, je vaš izbor koji će zaokružiti doživljaj Niša.

 

Niška Banja

Očekivani dolazak grupe u Nišku Banju oko 10 sati. Susret sa vodičem. Razgledanje i slobodno vreme za šetnju do 11 sati.

 

Sićevačka klisura (panoramski obilazak – vožnja autobusom) je prelepi, atraktivni kanjon dug 17 km, kroz koji protiče reka Nišava sa velikim padovima toka, čestim promenama pravca i slapovima. U ovom ambijentu, nalazi se, više od 30 crkvica i manastira, izuzetne istorijske vrednosti, kao i hidroelektrana koju su izgradili Austrijanci početkom XX veka kao jednu od prvih u tadašnjij Srbiji. Osvetlila je prvu kuću u Nišu, u ulici Pobede, gde danas u to ime stoji spomen-ploča. Elektrana je i danas u funkciji. Zbog svojih prirodnih vrednosti Sićevačka klisura je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

 

Dolazak u selo Sićevo oko 11.15 sati. Na zaravni iznad klisure, na desnoj obali Nišave, smešteno je živopisno selo Sićevo u kome se svake godine održava Književna kolonija kao i Likovna kolonija koju je 1905. godine osnovala slikarka Nadežda Petrović.

·           Razgledanje aktuelne postavke i spomenika oslobodiocima.

·           Foto-pauza na vidikovcu, odakle se pruža predivan pogled na Sićevačku klisuru iz ptičije perspektive.

·           Poseta podrumu. Degustacija vina (belo, crveno, kupinovo) i rakije sa mogućnošću kupovine.

 

Oko 13,30 sati poseta manastiru Bogorodica sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice na levoj obali reke Nišave. Šetnja do manastira traje oko 30 minuta.

Prvobitnu crkvu podigao je početkom 14. veka kralj Milutin i nalazila se nešto niže, na desnoj obali Nišave. Turci su je često palili i harali, pa je premeštena na sadašnje, manje pristupačno mesto. Legenda govori da je crkva preletela sa jednog na drugo mesto. Natpis iznad ulaza u naos potvrđuje da je postojeći hram podignut iz osnova 1646. godine i da su ga braća Simon i Živko preneli na rukama, kamen po kamen. Ktitor je bio izvesni Veselin o kome nema podataka. Turci su i novi manastir pustošili. Obnovio ga je 1875. godine pop Petar. Za vreme I svetskog rata opet je stradao. Poslednja veća obnova urađena je 1921. godine zalaganjem igumana Porfirija i bratstva.

Manastir je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na istočnoj i pripratom na zapadnoj strani. Zidana je lomljenim kamenom i opekom. Hram je živopisan odmah po završetku 1646. godine. Dosta dobro očuvan i lep živopis radio je Grk Gaznadra. Isti živopis obnovio je 1921. godine ikonopisac Vasilije Rudanovski. Hramom dominira ciklus fresaka posvećenih Bogorodičinim praznicima: Rođenju, Uspenju i drugim. Vrlo je interesantna i veoma retka freska Bogorodica Istočnik živonosni. Stari ikonostas je spaljen, postojeći su oslikali ruski majstori 1928. godine. U kapeli se čuva lepa, velika ikona Krunisanje Bogorodice iz XIX veka koju su Rusi doneli iz svoje domovine, koju veoma cene vernici u okolini i pripisuju joj čudotvorna svojstva. Pored crkve se nalazi izvor čija voda, po narodnom verovanju, ima isceliteljsku moć. Ovo je jedan od retkih manastira u Niškoj Eparhiji koji je u celosti sačuvan uprkos turskoj okupaciji.

 

Jelašnička klisura

Oko 14.30 sati polazak ka selu Jelašnica u istoimenoj klisuri, udaljenoj od Niša 15 km, a od Niške Banje 3 km.

 

O AGENCIJI

 

            Iza radnika agencije „OTAVA” je 25 godina rada u turizmu. Puno, puno putovanja, organizovanih grupa, đačkih i apsolventskih eskurzija, poseta sajmova, prodatih aranžmana za letovanja i zimovanja itd.

Uskoro očekujemo završetak izgradnje i početak rada sopstvenog smeštajnog objekata visoke kategorije u Vrnjačkoj banji namenjenog, pre svega, poslovnom svetu, ali i svim ostalim putnicima namernicima koji će želeti kvalitetan smeštaj sa dobrim sadržajem u objektu (fitnes, sauna, konferencijska sala i sl.) i bogatom ponudom izleta. ...

            Sve ovo potvrđuje da smo OZBILjNA turistička agencija, sa veoma stručnim, iskusnim i kreativnim kadrom, tehnički savremeno opremljena, u adekvatno uređenom i prijatnom poslovnom prostoru.

 

INFORMACIJE

 

Ime: Privredno društvo “Otava” doo

Adresa: Vožda Karađorđa 2, 18000 Niš

Tel: 018 209 494, 209 490

E-mail: office@otavatravel.com

Veb sajt: www.otavatravel.com