Ćele Kula

OPŠTE INFORMACIJE:

Ćele-kula na turskom, a na srpskom kula od ljudskih lobanja jedinstven je spomenik na svetu koji godišnje obiđe preko 30.000 posetilaca. Ovaj zastrašujući  spomenik sazidan je od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine. Kako bi iskalio svoj bes zbog organizovane pobune protiv sultana, tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid paša, naredio je da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

ADRESA:

Bulevar Dr Zorana Đinđića

TELEFON:

+381 18 222 228

RADNO VREME:

Utorak – Petak 10.00  - 16.00 , Subota-Nedelja 10.00 - 15.00, Ponedeljkom: zatvoreno.

CENE ULAZNICA:

Odrasli 200,00 din, deca 150,00 din, grupna karta za sve objekte muzeja – 300,00 din, grupna karta za sve objekte muzeja - učenci, studenti, penzioneri - 200,00

WEB SAJT:

www.narodnimuzejnis.rs

VIŠE INFORMACIJA:

Spomenik na Čegru

Na mestu na kome se nalazio šanac Stevana Sinđelića i njegovih vojnika podignut je spomenik u obliku kule –simbol vojnog utvrđenja (1927). Projektant spomenika je Đulijan Đupon, ruski emigrant iz Niša, dok je bronzano poprsje Stevana Sinđelića, koje se nalazi u kuli, izradio jugoslovenski vajar Slavko Miletić. Ovaj spomenik simbolizuje herojski podvig vojvode Sinđelića i čuva uspomenu na borbu za slobodu.

Bitka na Čegru

Nakon više od četiri stotine godina pod vlašću Osmanlijskog carstva srpsko stanovništvo počinje da se okuplja i organizuje Prvi srpski ustanak (1804-1813), napadajući osmanlijsku vojsku na teritoriji tadašnje Srbije.

Oslobođenje Niša, kao strateški važnog mesta, bio je jedan od glavnih ciljeva ustanika. Na proleće 1809.godine u okolinu Niša stiže oko 16.000 srpskih vojnika, koji su se rasporedili na više tačaka i mesec dana utvrđivali položaje i spremali taktiku za napad na Niš. Vojvoda Stevan Sinđelić sa svojih 4000 ustanika bira najistureniju tačku, nabrdu Čegar, 6 kilometara od grada.

Nesloga među vojvodama i odsustvo očekivane pomoći ruske vojske doveli su do toga da srpski ustanici oklevaju sa početkom bitke za oslobođenje grada.  Za to vreme, Osmanlijama stiže pomoć sa teritorije celog Balkana. Sve to uzrokovalo je da u zoru 31.maja 1809.godine osmanlijska vojska napadne položaje na brdu Čegar.

Bitka je trajala celog dana, a duplo brojnije i bolje naoružane Osmanlije nisu uspele da do sumraka slome otpor Srba. Krajem dana, vojni zapovednik Huršid-paša podzemnim putem koji vodi od Tvrđave do  severozapadnog dela Čegra šalje nove 4000 vojnika, koji su uspeli da udju u Sinđelićevo utvrđenje. Od gustine osmanlijskih vojnika srpski borci više nisu mogli da koriste ni kuburu, ni mač – jedino oružje bili su im zubi.

Herojski podvig vojvode Sinđelića

Uvidevši da protiv ovako velike sile nema baš nikakve šanse, Sinđelić naređuje da se izvrši priprema barutane. On okuplja svoje saborce i oslobođa ih ustaničke zakletve, dajući im mogućnost da napuste Čegar. Nijedan ustanik nije napustio vojvodu, ostali su s njim da zajedno brane srpsku čast. Pred sam zalazak sunca Sinđelić izvodi herojski podvig - pustivši da se što veći broj Osmanlija okupi oko njega, vadi kuburu, puca u barutanu i celo utvrđenje, veliki broj protivničkih vojnika, saborci i on lete u vazduh. Eksplozija je označila kraj neravnopravne borbe.

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: