Jelašnička klisura

OPŠTE INFORMACIJE:

Jelašnička klisura se nalazi u jugozapadnom delu Suve planine i udaljena je 15 km od centra Niša. Ovaj prirodni rarite stvorila je Jelašnička reka koja je probila svoj put kroz krečnjačke stene. Na dužini od samo 2 km mogu se videti raznovrsni morfološki oblici, kao i veliki broj endemskih i reliktnih biljnih vrsta. Zbog svoje jedinstvene flore i faune proglašena je za Specijalni rezervat prirode I kategorije.

LOKACIJA:

Jelašnička klisura se nalazi na lokalnom putu Niš – Gornja Studena

KAKO STIĆI:

Autom: Iz Niša krećeta prema Niškoj Banji. Nakon skretanja za Nišku Banju, prvo skretanje levo vodi do sela Jelašnica. Klisura se nalazi 3 km nakon izlaska iz sela.

Autobusom: Prigradski autobus br .21 , Niš- Gornja Studena (polazi sa prigradske autobuske stanice koja je smeštena pored glavne autobuske stanice u ulici Đuke Dinić).

ŠTA VIDETI:
  • Neobične kamene kreacije: dolomitski stubovi, čučavci, prozorci, potkapine i kaverne ( Posebno su atraktivni prozorci “Sveti Ilija” i “Kupina” i kaverne “Latinska crkva i “Skrivnica” ).
  • Srpska ramonda (Ramonda serbica) i Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae)‚reliktne biljne vrste
  • Vodopad “Ripaljka”
ŠTA RADITI:
  • Pešačenje, planinarenje, free climbing

Nature travel office
Telefon: +381 69 20 10 180, +381 69 445 35 45
E-mail: info@naturetraveloffice.com
Web: www.naturetraveloffice.com

  • Free climibing:

Penjački klub “PAEK” Niš
E-mail: gejosl@yahoo.com
Tel: +381 18 232 033, +381 641691588

  • Probajte lokalne specijalitete u Etno restoranu “Brka” u selu Jelašnica (preporuka: sukana pita s kiselim mlekom)
VIŠE INFORMACIJA:

FLORA: Simboli klisure su Srpska ramonda (Ramonda serbica) i Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), rariteti svetskog značaja, živi fosili iz ledenog doba. Okolina Niša jedino je mesto na svetu gde ove dve „ramonde“ rastu jedna pored druge. Ove biljke imaju sposobnost preživljavanja na najsurovijim podlogama i mogu da žive bez vode u stanju potpune uspavanosti, od 3 meseca do godinu dana. Kada ih kiša okupa, ponovo oživljavaju i revitalizuju sve funkcije. Natalijina ramonda koja je dobila ime po kraljici Nataliji Obrenović, zbog svojih karakteristika postala je glavni motiv za amblem Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

FREE CLIMBING: Jelašnička klisura je prvo prirodno penjalište u Srbiji koje je opremljeno za sportsko penjanje. Na raspolaganju je više od 200 sportsko – penjačkih smerova sa kompletno atestiranom opremom u steni.

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: