Poseta norveškog kuvara

 

Туристичка организација Ниш била је домаћин познатом норвешком кувару Ејвину Фалку у периоду од 8. до 11. маја 2019. године који је боравио у Нишу како би се упознао са српском кухињом.

Господин Ејвин Фалк је 30 година био главни кувар Skandinavian Airlines-а, а данас ради на пројектима везаним за кулинарство и туризам, и као експерт за норвешку, италијанску и француску кухињу један је од главних консултаната приликом отварања нових ресторана широм Норвешке. Такође је и један од најзаслужнијих за повећање броја норвешких туриста у Италији и Француској, а оно што је посебно значајно за град Ниш је сарадња господина Фалка са једним од највећих норвешких туроператера ВИСТА, коме ће по повратку у Норвешку, Фалк представити Србију и Ниш.

Последњих година српско кулинарство представља велики изазов за господина Фалка, а посебну заинтересованост је изразио за нишку гастрономију. С тим у вези, овај познати норвешки кувар био је гост Туристичке организације Ниш, уз помоћ и подршку нашег суграђанина Бранка Димеског, који годинама живи и ради у Норвешкој, те је током 4 дана боравка у Нишу имао прилику да се упозна не само са нишким специјалитетима, већ и са бурном прошлошћу и богатим културно – историјским наслеђем града Ниша. Фалк је у Нишу пробао нишки бурек, малчанска вина, занатско пиво и традиционалне специјалитете карактеристичне за овај део Србије. Позитиван утисак на Фалка оставила је како нишка кухиња, тако и гостопримство Нишлија и посебан јужњачки шарм нашег становништва, којим се нарочито поносимо.

Посета господина Фалка била је вишеструко значајна за Туристичку организацију Ниш и град Ниш. Договор који је постигнут са Фалком подразумева да ће град Ниш убудуће бити део туристичке понуде поменутог норвешког туроператера ВИСТА, док је постигнута и сарадња са Угоститељско – туристичком школом Ниш чији ће ђаци моћи да одлазе на размену у Норвешку. Господин Фалк изразио је велико задовољство због своје посете граду Нишу и нагласио како му је јако стало до норвешко – српског пријатељства које датира још из Другог светског рата и до даљег развијања пријатељских односа и упознавања наше две нације. С тим у вези, један од Фалкових партнера, господин Јоханес Солберг, који је у прошлости посетио Србију и био фасциниран њом, започео је изградњу етно села и фарме у норвешком граду Мос те се нада да ће највећи број његових гостију бити управо из Србије.

Приликом боравка у Нишу, Фалк је проглашен за почасног члана удружења Угоститељско – туристичких посленика града Ниша.