Vinski podrum u Malči


           U vinskom selu Malča, na putu rimskih imperatora nadomak Niša ljubitelji vina će moći u preko 110 godina starom vinskom podrumu da dožive svojevrsno vinsko putovanje kroz vreme.

           U razgledanju četiri potpuno različita naćina negovanja vina, doživećete četiri različite vinske vremenske epohe i uživati u vinima karakterističnim za ta vremena.

           Vinski vrememplov u Podrumu Malča počinje degustacijom vina u:

Rimskoj kući – gde će se istorija ponoviti i gde ćete uživati u organskom vinu iz amfora kakvo je pio i sam Car Konstantin Veliki. U amforama (prvim vinskim glinenim sudovima) zakopanim u zemlji organsko grožđe dugo macerira stvarajući neobična vina.

zatim se nastavlja u

Nemanjića kući – gde se vina neguju u velikim drvenim bačvama, kako su se negovala u vreme Nemanjića,

potom prolazite kroz

Srpsku vinsku kuću XX veka – i probate vina iz betonskih tankova i

Savremenu vinariju – u kojoj se vina neguju u inoks tankovima.

          Uz degustaciju vina uživaćete u „hodajućem ručku“ kroz četiri podruma, ili u tradicionalnoj ili rimskoj hrani u restoranu Rimske kuće.

          Daljim obilaskom etnografske uyvinarije Malča, možete videti i muzejske postavke; Mlin na kame, sobu „mlinareva kći“, vetrenjaču za žito, vršalicu, vunovlačaru, tkačnicu, kovačnicu, kočije, dvokolice i mnogo sitnih detalja iz života naših predaka.

          U konferencijskoj sali sa 60 mesta sa svojim poslovnim partnerima ili zapošljenima možete održavati sastanke ili grupne edukacije, nakon kojih ćete uživati u degustaciji neobičnih vina uz hranu, kao i u obilazak podruma.

          Vinsko selo Malča se prostire na 2 hektara zemlje i kroz njega protiče Malčanska reka, pored koje ima mnogo uređenih staza za šetnju, malo jezero i Rimski forum-otvorena pozornica.

           Preko 110 godina star vinarski podrum, koji smo renovirali za turiste krije mnogo podzemnih laguma, od kojih smo nekoliko osposobili za razgledanje.

           U drugoj fazi radova, planiramo izgradnju vinskog hotela sa bazenom i vidikovac na destileriji, kao i razvoj turizma na našem planinskom vinogradu. Vinograd je na parceli od 50 hektara i negujemo ga po organskim principima. Zastupljene su više vrsta vinskih sorti grožđa, a nama najdraža je Crna tamjanika – autohtona vinska sorta koju je manastir Bukovo sačuvao od izumiranja.

 

Dobrodošli!

 

domaćini podruma

Bora i Jelena Jović.

 

Kako do nas

GPS 43º19´35´´N 22º01´26´´E

 

Lokacija Podruma Malča:

7 km od Niša, 4 km od Niške banje, 1 km od petlje autoputa E-75

5 km od Medijane –arheološkog nalazišta vezanog za Cara Konstantina.

 

www.podrummalca.com fb. Podrum Malca,

e mail: podrummalca@gmail.com

tel: 063401038 i 0643437472